Alergia na mlieko nie je intolerancia na laktózu

Facebook
Pinterest
Email
Alergia na mlieko

Dôvodov, prečo sa vyhýbať mlieku je veľa. Jedným z nich môže byť alergia na mlieko, intolerancia na laktózu či intolerancia na mlieko. Tieto dôvody by sa nemali zamieňať, nakoľko si vyžadujú rôzne prístupy a rôzne diéty s vylúčením obľúbenej potraviny

Čo to vlastne je alergia na mlieko a čo ju spôsobuje?

Vo všeobecnosti platí, že keď sa hovorí o alergii na mlieko, jedná sa o alergiu na kravské mlieko. Často sa môžete stretnúť aj s označením ABKM. Alergia na kravské mlieko je najčastejšou potravinovou alergiou u dojčiat a detí. Napriek tomu, že väčšina detí z alergie na mlieko nakoniec vyrastie, patrí medzi najčastejšie potravinové alergie aj u dospelých.

Hlavným alergénom u kravského mlieka je kazeín a tiež bielkoviny laktoséra, kam patrí beta-laktoglobulin a alfa-laktalbumin. Tieto hlavné alergény sú tvorené v mliečnych žlazách. Pravdepodobnosť, že sa vyskytujú aj v mäse alebo koži je preto veľmi nízka.

Medzi ďalšie alergény kravského mlieka patria mliečne bielkoviny ako sérový albumin alebo laktoferin. V prípade alergickej reakcie na tieto mliečne zložky, môže alergickú reakciu spôsobiť aj konzumácia hovädzieho mäsa.

Viac o ABKM, respektíve bezmliečnej diéte – o tom, čomu všetkému je potrebné sa vyhýbať, ako sa stravovať či variť bez mliečnych výrobkov, čo hľadať na etiketách pri nakupovaní aby nakúpené potraviny neobsahovali mliečnu zložku, t.j. alergén sa dočítate TU.

Ako aj pri iných potravinových alergiách aj v tomto prípade sa môže jednať o IgE alebo non IgE alergické reakcie. Rozdiel medzi nimi je najmä v spôsobe diagnostiky, závažnosti prejavov či času dokedy sa môžu alergické príznaky prejaviť. (alergia na mlieko sa často zamieňa aj často zamieňaná aj s intoleranciu či senzitivitou na mlieko. Ak vás detailnejšie zaujímajú rozdiely medzi IgE a Non IgE alergiou, intoleranciu či senzitivitou na potraviny, informácie k tejto téme nájdete v ďalšom článku na našom blogu TU.)

alergia na kravské mlieko

Prejavy alergie na bielkovinu kravského mlieka

Väčšina alergických reakcií sa vyskytuje v priebehu niekoľkých minúť až niekoľkých hodín po kontakte s alergénom. V prípade IgE alergie na bielkovinu kravského mlieka nastúpi alergická reakcia pri kontakte s alergénom vo väčšine prípadov do 10 – 20 minút, najneskôr do 2 hodín. Pri non IgE alergii zas prejavy nastupujú najskôr po 2 hodinách a najneskôr do 72 hodín po kontakte s alergénom.

Reakcie môžu byť zakaždým rozdielne, pričom alergická reakcia môže začať miernymi príznakmi, ktoré sa môžu veľmi rýchlo zhoršiť a dokonca viesť až k život ohrozujúcej alergickej reakcii nazývanej anafylaxia. Ktorýkoľvek z nasledujúcich príznakov môže byť prejavom alergickej reakcie. Príznaky sa môžu objaviť samostatne alebo v kombinácii.

kožné alergické prínaky

Koža  – ekzém, sčervenanie, žihľavka, opuch, svrbenie, kožné vyrážky, pocit tepla

tráviaci systém a alergické príznaky

Ústa a tráviaci systém – bolesť brucha, nadúvanie, kolika, krv v stolici, hnačka, zápcha, svrbenie úst a hrdla, opuch pier, jazyka alebo hrdla, pálenie záhy, problémy s prehĺtaním, zvracanie

respiračné alergické príznaky

Oči a dýchanie – kašeľ, dýchavičnosť, nádcha, svrbenie nosa, svrbenie a sčervenanie očí, sipot (pískanie počas dýchania), problémy s prehĺtaním

alergické príznaky

Srdce a krv – búšenie srdca, závraty, točenie hlavy, slabý pulz, zmena farby kože („modrá farba“)

mozog a správanie alergické príznaky

Mozog a správanie – náhla zmena správania, točenie hlavy, úzkosť

Anafylaktický šok – závažná alergická reakcia, ktorá je spojená s poklesom krvného tlaku, rozvojom obehového kolapsu až bezvedomia.

V prípade, že trpíte IgE alergiou na mlieko je nevyhnutné dodržiavať odporúčania lekára a ovládať základné stratégie ako sa vyhnúť alergénom. Tiež je nevyhnutné pripraviť sa na situáciu, ak predsa prídete do kontaktu s alergénom.

anafylaktický šok a použitie autoinjektora

Buďte informovaný a pripravený nech vás nič nezaskočí.

Čo je to intolerancia na laktózu a čo ju spôsobuje?

Intolerancia na laktózu, respektíve laktózová intolerancia je v súčasnosti relatívne bežný tráviaci problém, pri ktorom telo nie je schopné stráviť laktózu.

LAKTÓZA je typ cukru, ktorý sa nachádza hlavne v mlieku a mliečnych výrobkoch.

Kedy nastáva situácia, že telo nedokáže stráviť laktózu?

Telo trávi laktózu pomocou látky nazývanej laktáza. S jej pomocou sa laktóza rozloží na ďalšie dva cukry (glukóza a galaktóza), ktoré sa môžu ďalej vstrebať do krvného obehu. Ľudia s intoleranciou na laktózu neprodukujú dostatok laktázy a preto laktóza zostáva v tráviacom systéme. Tam ju fermentujú baktérie a to vedie k produkcii rôznych plynov, ktoré spôsobujú príznaky spojené s laktózovou intoleranciou.

Sú rôzne dôvody prečo dochádza k situácii, že telo neprodukuje dostatok laktázy. V závislosti od toho môže ísť o intoleranciu dočasnú alebo trvalú. Intolerancia, ktorá sa vyvinie v dospelosti je vo väčšine prípadov už na celý život. Avšak u malých detí intoleranciu na laktózu často spôsobuje infekcia v tráviacom systéme a preto môže trvať len niekoľko týždňov či mesiacov.

intolrancia na laktózu

Ako sa intolerancia na laktózu prejavuje?

Príznaky intolerancie laktózy sa vo väčšine prípadov vyvinú v priebehu niekoľkých hodín po konzumácii jedla alebo nápoja, ktorý obsahuje laktózu. Závažnosť príznakov pritom závisí od množstva skonzumovanej laktózy.

Najčastejšie príznaky sú:

  • Hnačka
  • Nafukovanie
  • Bolesť brucha, kŕče
  • Vetry
  • Nevoľnosť
  • Zvracanie
prejavy intolerancie na laktózu

ZHRNUTIE

Pre nastavenie správnej liečby a diéty je kľúčové zistiť, čo je spúšťačom vašich zdravotných problémov a alergických príznakov – či alergia na mlieko alebo intolerancia na laktózu.

Častokrát sa stáva, že problémy môžu spôsobovať oba typy a tak môžete mať alergiu na mlieko a súčasne aj intoleranciu na laktózu.

Pri alergii, respektíve intolerancii na mlieko nepostačuje nahradiť bežné mliečne produkty za tie bezlaktózové. Čo je naneštastie častou chybou pri bezmliečnej diete.

V tomto prípade však k zlepšeniu zdravotného stavu a zmierneniu alergických príznakov nedôjde nakoľko bezlaktózové produkty neobsahujú iba laktózu, avšak stále obsahujú ostatné zložky, ktoré spôsobujú alergické reakcie.

PRETO:

  • Pri ABKM je nutné vylúčiť všetky mliečne výrobky, vrátane tých bezlaktózových. Zároveň je nevyhnutné pre úspešné zvládnutie bezmliečnej diety poznať ako sa môže označovať mliečny alergén na etiketách či vakých výrobkoch môže byť mlieko obsiahnuté. Viac k téme ako úspešne zvládnuť bezmliečnu dietu pozri TU.
  • Pri intolerancii na laktózu vo väčšine prípadov postačuje nahradiť bežné mliečne produkty tými bezlaktózovými. Zároveň sú kdispozícii aj rôzne prípravky, ktoré telu dodávajú chýbajúci enzým laktázu a tak telu pomáhajú v trávení laktózy. O týchto možnostiach sa poraďte so svojím lekárom.

Ak sa Vám zdá tento článok užitočný a chcete zvýšiť informovanosť o potravinových alergiách či intoleranciách, zdieľajte tento článok na webe či sociálnych sieťach.

Informácie z článku sú výlučne informačného a vzdelávacieho charakteru. Neslúžia ako náhrada odbornej lekárskej starostlivosti. V prípade zdravotných problémov vyhľadajte odbornú zdravotnú pomoc. Autori článku nepreberajú žiadnu zodpovednosť za bezprostredné ani následné škody akéhokoľvek druhu. 

Použitá literatúra a zdroje:

https://acaai.org/allergies/allergic-conditions/food/milk-dairy/

https://www.foodallergy.org/living-food-allergies/food-allergy-essentials/common-allergens/milk

https://www.nhs.uk/conditions/lactose-intolerance/?fbclid=IwAR3LRTJvVndGdmy1QhbXMmsr1IH3fEBncD7rUyUmDaja20JHu8JGahTUAYE

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29425071

GAMLIN L. Alergia od A po Z. 2003, 1 vydanie, 256 strán, Readers Digest Vyber, organizačná zložka. ISBN: 80-88983-15-0

FUSCH M. Potravinová alergie a intolerance 2016,447 strán, Mladá fronta a.s.. ISBN: 978-80-204-3757-0

ZDIEĽAŤ: