Alergie na bílkovinu kravského mléka – jak ji zvládnout?

Facebook
Pinterest
Email
alergia na bielkovinu kravského mlieka

Alergie na bílkovinu kravského mléka - jaké jsou její projevy?

Alergie na bílkovinu kravského mléka (označovaná také ABKM) je dnes jednou z nejčastějších potravinových alergií u dětí i dospělých.

Hlavním alergenem v kravském mléce je kasein a také bílkoviny laktoseru, mezi které patří beta-laktoglobulin a alfa-laktalbumin. Tyto hlavní alergeny se tvoří tvořeny v mléčných žlázách. Pravděpodobnost, že jsou přítomny také v mase nebo kůži, je proto v tomto případě velmi nízká.

Mezi další alergeny kravského mléka však patří mléčné bílkoviny, jako je sérový albumin nebo laktoferin. Proto v případě alergické reakce na tyto složky mléka může konzumace hovězího masa rovněž vyvolat alergickou reakci.

Obecně se většina alergických reakcí vyskytuje během několika minut až několika hodin po kontaktu s alergenem. V případě IgE alergie na bílkovinu kravského mléka nastoupí alergická reakce při kontaktu s alergenem (ve většině případů) do 10 – 20 minut, nejpozději do 2 hodin. V případe non IgE alergie však dochádzí k nástupu příznaků nejdříve po 2 hodinách a nejpozději do 72 hodin po kontaktu s alergenem.

Reakce mohou být pokaždé rozdílné, přičemž alergická reakce může začít mírnými příznaky, které se pak mohou velmi rychle zhoršit a dokonce vést až k život ohrožující alergické reakci, nazývané anafylaxe. Příznaky se mohou vyskytovat samostatně nebo v kombinaci. Více informací o tomto tématu naleznete ZDE.

Podle dostupných statistik trpí v současné době alergií na bílkovinu kravského mléka 1,9% – 4,9% dětí do 3 let věku. Celkově se až 95% ABKM vyskytuje v prvním roce života.

Základní zásady, kterými je třeba se řídit při zjištění alergie na bílkovinu kravského mléka

Eliminace alergenu

U každé potravinové alergie je jen jediný způsob, jak se vyhnout alergické reakci – a to je: odstranění alergenu. Pokud vám byla diagnostikována alergie na bílkovinu kravského mléka, v první řadě ÚPLNĚ vyřaďte mléko a mléčné výrobky ze svého jídelníčku.

Tento stav se může zdát na první pohled jednoduchý, ale ve skutečnosti se bílkovina kravského mléka může nacházet v potravinách, kde byste ji normálně nečekali. Proto je důležité si uvědomit, že při diagnóze alergie na bílkovinu kravského mléka je důležité naučit se strategie, jak zvládat potravinovou alergii v každodenním životě a jak se alergenu účinně vyhnout.

Lidé s alergií na kravské mléko však mohou být alergičtí například i na hovězí maso nebo mléko jiných zvířat, včetně kozího a ovčího. Na to je třeba pamatovat i při dodržování bezmléčné diety.

Vědět, které potraviny a výrobky mohou obsahovat mléko nebo jeho složky.

Mléko i jeho různé složky mohou být přítomny ve výrobcích nebo produktech, které se v případě alergie na bílkovinu kravského mléka často nemusí zdát rizikové. To je je jeden z důvodů, proč příznaky alergie při zahájení bezmléčné diety neustupují. Proto je třeba mít na paměti, že vysazení bílkoviny kravského mléka musí být ÚPLNÉ a důsledné. Zejména v případě zjištění možné alergie nebo také na začátku eliminační diety. Také v případě, že existuje silná alergie na bílkovinu kravského mléka.  

Mezi základní potraviny, které mohou obsahovat bílkovinu kravského mléka patří například:

Naučit se, co hledat ve složení na etiketách potravin

Potravinové alergeny se mohou vyskytovat i tam, kde byste je běžně nečekali. Proto vždy čtěte etikety potravin. Jejich čtení sice zabere více času, ale je důležitou součástí léčby alergií.

čo hľadať na etiketách pri alergii na bielkovinu kravského mlieka

Požadavky na označování alergenů se v jednotlivých zemích liší. Buďte proto opatrní! Zjistěte si, jaké zákony platí v zemi, ve které se nacházíte nebo do které se chystáte cestovat.

Nezapomeňte také, že složení výrobků se často mění. Z tohoto důvodu vždy kontrolujte složení na etiketách. A to i v případě, že se jedná o výrobek, který jste si koupili v minulosti a shledali ho bezpečným.

Na co se zaměřit ve složení na etiketách potravin při alergii na BKM a bezmléčné dietě? Například:

Toto jsou u nás nejčastěji používaná označení alergenů mléka. Tyto jednotlivé názvy a označení se mohou na etiketách lišit, takže zejména u silných ABKM je třeba být velmi opatrný. Pokud si nejste jisti označením na výrobku, výrobek nekupujte.

Samozřejmě je obtížné si tento seznam toho, co hledat ve složení na etiketách, zapamatovat a riziko, že si koupíte výrobek, který obsahuje některou složku bílkoviny kravského mléka, je vysoké.

Řešením je například vytvořit si takový seznam a mít ho vždy u sebe, když jdete nakupovat potraviny.

Abyste si nákupy ještě více usnadnili, můžete využít například aplikaci FOODAL CARDS, kde můžete mít tento seznam k dispozici ve dvou různých provedeních, které si můžete dokonce vybarvit podle svých preferencí. Seznam tak budete mít vždy u sebe ve svém chytrém telefonu a nečekané nákupy pro vás již nebudou problémem.

A pokud nákupem pověříte někoho jiného, stále můžete zajistit, že nakoupené potraviny budou pro vás bezpečné. Z aplikace můžete kartu také komukoli snadno poslat nebo vytisknout.

Stejně důležité je naučit se, čím mléčné výrobky nahradit

Mléko je důležitým zdrojem bílkovin, vápníku, ale také vitamínů A, B5 a D. Proto v případě omezení konzumace mléka při eliminační dietě nebo ABKM nezapomeňte zajistit příjem těchto látek právě z jiných zdrojů.

Významnější podíl VÁPNÍKU obsahují například tyto potraviny:

Naopak velmi málo vápníku obsahují brambory, rýže, ale také červené maso, banány a dokonce i vaječný bílek.

Nejvíce VITAMINU A získáte například z kedluben, kapusty, mrkve, dýně a dokonce i ze sladkých brambor. Z živočišných zdrojů je nejlepším zdrojem tohoto vitaminu hovězí nebo jehněčí maso.

VITAMIN B5 se nachází také v orgánových masech, vaječném žloutku, avokádu, ořeších, čočce, brokolici nebo zelí.

Nejlepším zdrojem VITAMINU D je samozřejmě slunce a ryby.  Na druhou stranu se často používají doplňky stravy, které zajišťují dostatečný příjem tohoto nezbytného vitaminu, zejména u malých dětí.

Naučit se vařit bez použití mléčných výrobků

Naštěstí je nyní na trhu velké množství výrobků, které jsou bezpečné pro dietu, která je nutná při zjištění alergie na bílkovinu kravského mléka, a tyto výrobky jsou nyní také běžně dostupné v obchodních řetězcích. Na začátku bezmléčné diety a stravování bez mléka se může zdát vaření s těmito novými surovinami náročné. Rychle však zjistíte, že vaření s těmito mléčnými alternativami může být snadné a jídla mohou být nakonec velmi chutná.

Mléko můžete například nahradit ovesným, rýžovým, kokosovým nebo dokonce sójovým mlékem. Ořechová mléka mají rozhodně skvělou chuť a také výživovou hodnotu. Navíc si takové mandlové mléko můžete snadno připravit doma. 

Místo másla můžete zase použít bezmléčné či veganské margaríny, olivový či kokosový olej.

Čokoláda může být také bezmléčná nebo vegan.

V bezmléčné alternativně už můžete najít prakticky cokoli – jogurty, sýry, zmrzliny, smetany, majonézu…

Zvládnutí základů alergie na bílkovinu kravského mléka pro prevenci křížové kontaminace

Ke křížové kontaminaci může dojít, když se i malé množství potravinového alergenu náhodně dostane do jiné potraviny při výrobě nebo při přípravě pokrmu.

Při výrobě potravin může ke kontaminaci dojít například prostřednictvím společných výrobních linek. Při přípravě potravin kontaktem s nádobím, povrchy, ale také s předměty a kuchyňským náčiním.

Základní zásady pro snížení rizika křížové kontaminace:

Na začátku eliminační diety nebo diety ABKM je také mnoho nových problémů spojených se strachem a obavami. Jednou z nich je samozřejmě zajištění bezpečného stravování pro sebe, své dítě nebo i jiného blízkého příbuzného.

Nenechte se však strachem a obavami ovládnout. Využijte tyto pocity ve svůj prospěch. Mohou být zdravou součástí procesu učení se, jak účinně zvládat potravinové alergie. Mohou vás motivovat k tomu, abyste dodatečně získali tolik informací, kolik potřebujete, a abyste tyto informace postupně aplikovali a uváděli do praxe.

Na začátku jsou skvělé vizuální pomůcky na různých místech v domácnosti (nástěnka, lednička…), které vám pomohou mít tyto informace na očích, dokud se pro vás tyto činnosti nestanou samozřejmostí.

Tyto informace jsou k dispozici také na praktických kartách v aplikaci FOODAL CARDS, kterou si můžete zdarma stáhnout ZDE.

Zajištění bezpečného stravování i mimo domov (práce, škola, školka, večírky...) při zjištění alergie na bílkovinu kravského mléka

Stravování mimo domov, například i v restauracích, může být po zjištění alergie skutečným problémem. Nemusíte se však obávat, lze to dělat bezpečně a přitom snížit rizika potravinové alergie. Držte se zásad:

Informovat a být informován!

Co to znamená? Představme si tuto zásadu na příkladu stravování v restauraci.

"Být informován"

Navštivte webové stránky restaurace a přečtěte si především jídelní lístek. Některé restaurace se o složení a možných alergiích vyjadřují opravdu podrobně nad rámec zákonných požadavků.

Zjistěte si, kde lze vhodné restaurace najít. I na sociálních sítích najdete velké množství skupin, kde můžete tyto informace získat. Zároveň je web TOLERANTNÍ KUCHYNĚ skvělým místem, kde můžete hledat informace o restauracích, cukrárnách nebo pekárnách, které berou v úvahu i potravinové alergie nebo intolerance.

Zavolejte do restaurace předem a předem se poraďte o pravidlech restaurace, která mají zabránit alergickým reakcím zákazníků.

Ptejte se na složení , přípravu pokrmů atd. Protože to vám pomůže rozhodnout se, která možnost je pro vás nejlepší.

"Informujte"

Pokud například jíte s přáteli, kolegy apod., informujte je předem o tom, že vám byla diagnostikována alergie na bílkovinu kravského mléka, a o tom, co mají dělat v případě nouze (např. těžké alergické reakce).

Zvažte proto přípravu kartičky, která bude obsahovat základní i konkrétní informace o vaší alergii. Tuto kartičku můžete ukázat nebo předat přímo číšníkovi, kuchaři nebo jinému personálu restaurace, kterého chcete o své alergii informovat. Tuto kartu pak budou mít k dispozici při přípravě vašeho jídla. 

Takovou kartu si můžete vytvořit také v aplikaci FOODAL CARDS. Vyberete si typ karty, který potřebujete pro svá zdravotní rizika, a poté si kartu přizpůsobíte přesně svým potřebám (např. pro označení potravinové alergie nebo pro upozornění na možnou závažnou reakci i v případě křížové kontaminace).

Kartu máte vždy k dispozici ve svém chytrém telefonu. Můžete si ji však také vytisknout a předat personálu. Nebo ji pošlete přímo osobě, která vám bude jídlo připravovat. Je to velmi efektivní a praktický způsob, jak informovat personál restaurace a zároveň zajistit, aby se při přípravě vašeho jídla na nic nezapomnělo. Tímto způsobem také můžete předejít případné alergické reakci.

stravovanie v reštaurácii s alergiou na bielkovinu kravského mlieka
Pokud pro vás byl tento článek užitečný a chcete zvýšit povědomí o potravinových alergiích nebo intolerancích, sdílejte jej na webu nebo sociálních sítích.

Informace v tomto článku mají pouze informativní charakterNeslouží jako náhrada odborné lékařské péče. V případě zdravotních problémů vyhledejte odbornou zdravotní pomoc. Autorka článku nepřebírá žádnou odpovědnost za bezprostřední ani následné škody jakéhokoli druhu.

Použitá literatura a zdroje:

https://www.worldallergy.org/education-and-programs/education/allergic-disease-resource-center/professionals/food-allergy

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18782024/

https://aacijournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/1710-1492-2-2-78

https://www.medicalnewstoday.com/articles/263965

GAMLIN L. Alergia od A po Z. 2003, 1 vydanie, 256 strán, Readers Digest Vyber, organizačná zložka. ISBN: 80-88983-15-0

BURKHARDTOVÁ D., DEGITZ K. Alergie. Čo by ste mali vedieť. 2009. IKAR 111 strán. ISBN: 978-80-551-1952-6

BYSTROŇ, Jaromír. Alergie.Pruvodce alergickými nemocemi pro lékaře i pacienty. 1997, 1. vydanie. 227 strán. Vydavateľstvo MIRAGO. ISBN 80-85922-46-0.

FUSCH M. Potravinová alergie a intolerance 2016,447 strán, Mladá fronta a.s.. ISBN: 978-80-204-3757-0

ZDIEĽAŤ: